فسفرپلیت یا RVG؛ کدام دستگاه رادیوگرافی؟!
سنسور RVG
RVG مخفف Radio Visio Graphy است. این فناوری به عنوان جایگزینی برای رادیوگرافی اشعه ایکس در دندانپزشکی استفاده می شود. سنسورهای RVG، تصاویر با کیفیتی را ثبت می کنند و محفظه مهر و موم شده سنسور، این حسگر را ضد آب می کند و اجازه می دهد تا کاربردهای همه کاره ای داشته باشد.
فسفرپلیت
یکی از پرکاربردترین انواع سیستم های تصویربرداری دندان از تکنیک تصویربرداری فسفرپلیت (phosphor plate) استفاده می کند. PSP (صفحات ذخیره سازی فسفر) تصاویر دیجیتالی را ذخیره می کند که به راحتی برای به اشتراک گذاری در یک رایانه یا شبکه رایانه ای ادغام می شوند. صفحه PSP نسبت به سنسورهای دیجیتال انعطاف ناپذیر بسیار بخشنده تر است. از صفحات PSP برای عکسبرداری با اشعه ایکس دندان با استفاده از فرایند رادیوگرافی محاسباتی در مقایسه با صفحه عکاسی با استفاده از فیلم استفاده می شود. بزرگترین مزیت صفحات PSP نسبت به فیلم این است که می توان بارها و بارها با کمترین تخریب در تصویربرداری دندان استفاده کرد.
تصمیم گیری در مورد استفاده از فسفر پلیت در مقابل سنسورهای دیجیتال دندانپزشکی به طور کلی بر اساس ترجیح شخصی دندانپزشک است. چند نکته اصلی وجود دارد که به راحتی قابل تشخیص هستند.
نوع تصویربرداری دندان
- اسکنرهای فسفر پلیت از روش غیرمستقیم و سنسورهای RVG از روش مستقیم اقدام به تصویربرداری می نمایند.
- ضخامت اسکنرهای فسفر پلیت بسیار کم بوده و بیسیم هستند.
- برای شروع عملیات تصویربرداری، سنسورهای این دستگاه در درون دهان بیمار قرار گرفته و پس از اتمام عکس برداری از دهان بیمار خارج می شوند. برای نمایش تصاویر دریافتی این سنسورها در درون دستگاه فسفر پلیت قرار داده می شوند و پس از اسکن توسط دستگاه، بر روی صفحه نمایش نشان داده می شوند.
سرعت
- سنسور RVG سرعت عمل بالاتری نسبت به فسفرپلیت دارد. زمان نمایش تصاویر توسط سنسور RVG بسیار کم و برابر با سه ثانیه می باشد.
هزینه
- فسفرپلیت از نظر هزینه اولیه برای خرید و همچنین هزینه های بعدی تعمیر و نگهداری بسیار به صرفه تر از rvg است و زمانی که خراب شود هزینه بسیار کمتری لازم است تا مثل روز اول تعمیر شوند و مجدد کار کنند ولی rvg اگر خراب شود باید هزینه زیادی خرج وشود تا تعمییر شود.
-
سایز و ضخامت سنسور آر وی جی و اسکنر فسفر پلیت
- ضخامت سنسورهای RVG حدودا به میزان ۶ میلی متر بوده و ضخامت سنسورهای دستگاه فسفر پلیت به میزان کمتر از ۰.۵ میلی متر است. از این رو ضخامت سنسورهای RVG نسبت به فسفر پلیت بالاتر می باشد.
- سنسور RVG دارای سنسورهایی در سایز یک یا دو هستند که توسط یک عدد سیم رابط به کامپیوتر متصل می شوند.
-
- اما دستگاه فسفر پلیت در ۵ سایز که شامل سایز ۰ ،۱ ،۲ ،۳ و ۴ می باشد استفاده می شوند. در صورتی که دندانپزشک با پرداخت هزینه ۵۰ درصد از دستگاه فسفرپلیت، می تواند فقط ۱ سایز از سنسور RVG (سایز ۱ یا سایز ۲) را خریداری کند ولی در مقابل با خرید یک دستگاه فسفرپلیت می تواند از تمامی سایز سنسورها استفاده کرده و هزینه اضافه نپردازد.
راحتی بیمار
- سنسور های RVG دارای سیم بوده که به گفته دندانپزشکان این سیم و ضخامت بالا و ریجید بودن سنسور باعث ناراحتی بیماران و همچنین پوزیشن دهی دشوارتر این سنسورها مخصوصا برای دندان های مولار می باشد.
-
ذخیره ماندن اطلاعات
- در رادیوگرافی مستقیم اطلاعات تصویر تهیه شده در یک شناساگر ، مستقیماً و به کامپیوتر پردازشگر منتقل میشوند اما در رادیوگرافی فسفرپلیت از حافظه داخلی درون صفحات تصویربرداری استفاده میشود و اطلاعات تصویر تا هنگام خوانده شدن به وسیله اسکنر و انتقال آنها به کامپیوتر ذخیره میماند.
مساحت اکتیو سنسور
تفاوت دیگر این دو محصول در زمینه مساحت سطح اکتیو سنسور است. سنسور RVG دارای یک عدد قاب پلاستیکی می باشد که ملزومات الکتریکی و سنسور CMOS در آن قرار می گیرد. به همین دلیل ۳۵ تا ۴۰ درصد از مساحت سطحی که در معرض تابش اشعه X قرار دارد، سطح غیرفعال بوده و قابلیت ثبت عکس ندارد و حداکثر ۷۰ درصد مساحت سنسور را سطح اکتیو تشکیل داده است. درمقابل سنسورهای فسفرپلیت دارای مساحت اکتیو ۱۰۰ درصد بوده به این معنا که تمامی سطح سنسور فعال بوده و قابلیت ثبت عکس دارند. در شکل زیر سطح اکتیو هر یک ارائه داده شده است.
-
قیمت در مقابل بازگشت سرمایه
هر دندانپزشک یا تکنسین دندانپزشکی که از هر دو فناوری تصویربرداری دندان استفاده کرده باشد، می داند هنگام ثبت تصاویر دندانپزشکی با استفاده از فسفر پلیت، اختلاف زمانی محسوسی وجود دارد. هنگام گرفتن PA اولیه (پری اپیکال) برای دندان های قدامی و خلفی، کمی بیشتر از PA های بعدی طول می کشد. اگر دندانپزشکی تعداد زیادی ایمپلنت آندو یا دندان را انجام دهد، در این صورت خواهید دید که سنسور اشعه ایکس دیجیتال مناسب تر است و ارزش سرمایه گذاری اضافی را دارد. در حالی که فسفر پلیت به اندازه سیستم های سیم دار سریع و زیرک نیستند، اما عملکرد آنها به اندازه سیستم های پشتیبان و برای روزهای زیادی با حجم زیاد بیمار بسیار خوب است.
- اما دستگاه فسفر پلیت در ۵ سایز که شامل سایز ۰ ،۱ ،۲ ،۳ و ۴ می باشد استفاده می شوند. در صورتی که دندانپزشک با پرداخت هزینه ۵۰ درصد از دستگاه فسفرپلیت، می تواند فقط ۱ سایز از سنسور RVG (سایز ۱ یا سایز ۲) را خریداری کند ولی در مقابل با خرید یک دستگاه فسفرپلیت می تواند از تمامی سایز سنسورها استفاده کرده و هزینه اضافه نپردازد.
دیدگاهتان را بنویسید